Minder bijwerkingen tijdens hormoontherapie

Minder bijwerkingen tijdens hormoontherapie. Dat is een wens die vaak genoemd wordt als iemand te horen krijgt dat hij/zij voor langere tijd (anti-)hormoontherapie moet ondergaan in verband met een hormoongevoelige tumor.

Hormoontherapie bij kanker

Bij de diagnose borstkanker heeft 85% een hormoongevoelige tumor. Ook bij andere soorten kanker kan er sprake zijn van hormoongevoeligheid, zoals bij baarmoederkanker, eierstokkanker en prostaatkanker. Hormoontherapie kan dan onderdeel zijn van het behandelplan. Bij kanker kunnen hormonen de groei van kankercellen stimuleren. Het doel van hormoontherapie is deze stimulerende werking te verminderen of te stoppen.

De voor- en nadelen van hormoontherapie

In tegenstelling tot chemotherapie, een operatie of bestralingen, is hormoontherapie een behandeltraject dat vaak voor meerdere jaren wordt geadviseerd. Uit een onderzoek uit 2013 van Nivel blijkt dat 1 op de 6 (16%) vrouwen met borstkanker van mening is dat de voordelen van hormoontherapie niet opwegen tegen de nadelen ervan.

Als iemand met borstkanker vijf jaar tamoxifen gebruikt, vermindert het risico op herhaling van oestrogeen-positieve borstkanker met 41%. Ondanks dit positieve effect bleek 20% tot 25% van de vrouwen binnen het eerste jaar te stoppen met het gebruik van tamoxifen en 30% tot 40% in de jaren daarna. De belangrijkste reden: de bijwerkingen.

Welke bijwerkingen komen veel voor bij hormoontherapie?

Niet iedereen krijgt op korte termijn last van bijwerkingen bij het gebruik van hormoontherapie. Sommige bijwerkingen kunnen pas merkbaar worden op langere termijn, zoals botontkalking (osteoporose) terwijl andere bijwerkingen soms al direct merkbaar zijn.

Minder bijwerkingen tijdens hormoontherapie. Praktijk Erick

De 10 meest voorkomende bijwerkingen bij hormoontherapie zijn:

  • vermoeidheid
  • stemmingswisselingen en onrust
  • opvliegers en nachtzweten
  • hoofdpijn
  • gewichtstoename
  • pijnlijke spieren en gewrichten
  • stijfheidsklachten
  • vermindert libido
  • botontkalking (osteoporose)
  • seksuele problemen (vaginale droogte, erectieproblemen)

Als je door de hormoontherapie last krijgt van een of meer van deze bijwerkingen, kan je leven hierdoor behoorlijk verstoord worden. Aangezien je deze medicatie neemt om je risico op kanker te verlagen is de keuze om hiermee te stoppen dan ook niet vanzelfsprekend. Het voelt misschien als kiezen uit twee kwaden.

Invloed bij hormoontherapie en bijwerkingen verminderen.

Als je zelf de omstandigheden wilt beïnvloeden tijdens je hormoontherapie, dan is het belangrijk dat je kiest voor manieren die niet de werking van de hormoontherapie verminderen of je behandeling op een of andere manier ongunstig beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor manieren die ook een evidence-based fundament hebben.

Welke ondersteuning kun je bij Praktijk Erick vinden?

Binnen mijn praktijk ben ik fulltime bezig om mensen met kanker te begeleiden en steunen tijdens en na hun behandeltraject. De focus ligt hierbij op acupunctuur, voeding en supplementen, kennis en mindset. Alle adviezen hebben een wetenschappelijke onderbouwing en hebben als doel de reguliere behandelingen te ondersteunen, bijwerkingen te verminderen en de omstandigheden te verbeteren.

Acupunctuur

Voeding en supplementen

Consult