Minder bijwerkingen tijdens chemotherapie
Minder bijwerkingen tijdens chemotherapie. Het kan een grote uitdaging zijn om je chemotraject goed door te komen, omdat de chemo een heftige impact heeft op je lichaam en je functioneren. De bijwerkingen kunnen het hele proces nog lastiger maken en vertragen. Daarom is het belangrijk om te kijken wat je zelf kunt doen om minder kans op bijwerkingen te hebben tijdens de chemokuur.
Waarom krijg je last van bijwerkingen tijdens de chemo?
Chemotherapie is een behandeling waarbij medicatie (cytostatica) ingezet wordt om kankercellen te doden of te remmen in hun groei. Kankercellen hebben over het algemeen een snelle celdeling. De chemo beschadigt het DNA van de kankercellen en zorgt er op die manier voor dat de kankercellen zich niet meer delen en dood gaan.
In het lichaam zijn heel veel gezonde cellen, die ook een snelle celdeling hebben. De chemo beschadigt ook deze gezonde cellen, waardoor ze afsterven. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de cellen in de maag en darmen, het beenmerg, de slijmvliezen en de haarzakjes.
Welke bijwerkingen komen veel voor tijdens de chemokuur?
De mate waarin je last kunt krijgen van bijwerkingen, is afhankelijk van verschillende factoren. De soort chemo en de dosering hebben hier invloed op, maar uiteraard spelen persoonlijke omstandigheden ook een rol. Als je bijvoorbeeld al een kwetsbaardere maag hebt en snel misselijk bent, dan kan het zijn dat je ook sneller last krijgt van misselijkheid als bijwerking van de chemo.
DE 10 MEEST VOORKOMENDE BIJWERKINGEN TIJDENS CHEMO
- vermoeidheid
- misselijkheid en overgeven
- verminderde weerstand (leukopenie, neutropenie)
- bloedarmoede (anemie)
- (poly)neuropathie
- veranderingen in de mond, droge mond (xerostomie)
- diarree
- obstipatie
- haaruitval (alopecia)
- veranderingen in de huid
Tijdens de chemo krijg je vaak al extra medicatie toegediend om de kans op bepaalde bijwerkingen te verminderen. Maar ondanks deze medicatie kun je nog steeds flink last krijgen van bijwerkingen. Het is belangrijk dat je de chemobehandelingen zo goed mogelijk kunt verdragen en tussendoor zo goed en efficiënt mogelijk herstelt. Als je onvoldoende kunt herstellen tussen de chemokuren door, dan kan het zijn dat de kuur tijdelijk uitgesteld wordt of in sommige gevallen zelfs gestopt moet worden.