Minder bijwerkingen bij kanker

Als je net de diagnose kanker hebt gekregen, staat je wereld op zijn kop. Er volgen moeilijke dagen met verschillende onderzoeken, onzekerheid en het wachten op de uitslagen. Het gesprek met de arts over de behandelmogelijkheden volgt. In korte tijd komt er veel informatie op je af en moet je keuzes maken die je misschien nog niet overziet. Wat wel duidelijk wordt, is dat de komende tijd intensief gaat worden. Je lichaam wordt op verschillende manieren op de proef gesteld. De behandelingen kunnen ook nog zorgen voor vervelende bijwerkingen. Maar wist je dat het niet nodig is om veel last te hebben van deze bijwerkingen? Je kunt de omstandigheden gunstiger maken tijdens je behandeltraject.

Invloed op de omstandigheden

Tijdens je behandeltraject krijg je te maken met verschillende bijwerkingen. Sommige van deze bijwerkingen ervaar je misschien alleen tijdens de chemokuur, andere kunnen na een paar dagen ontstaan. Ze kunnen een vervelende invloed op je dagelijkse leven hebben. Naarmate het behandeltraject langer duurt, kunnen de bijwerkingen steeds meer gaan overheersen. Soms zorgt dit er bijvoorbeeld voor dat de dosering van de chemo verlaagd moet worden of dat de behandeling zelfs uitgesteld wordt. Het is belangrijk om te zorgen dat je het behandeltraject tot het einde vol kunt houden. Met zo min mogelijk bijwerkingen.

Acupunctuur bij kanker

Met acupunctuur is het mogelijk om de omstandigheden tijdens je behandeltraject gunstiger te krijgen. Dit wordt gelukkig door de reguliere zorg ook opgemerkt. Door acupunctuurbehandelingen toe te voegen tijdens je behandeltraject, kun je je lichaam op verschillende manieren extra ondersteunen. Je kunt bijwerkingen verminderen, zonder dat het een ongunstig effect heeft op de reguliere behandeling. En zonder dat je extra medicatie hoeft te nemen.

 • Acupunctuur bij kanker - Praktijk Erick Deventer

Ariëlle, 46 jaar

“15 maanden na mijn laatste bestraling in verband met borstkanker voelde ik mij nog steeds verschrikkelijk. Extreem vermoeid, volledig uit balans, met allerlei lichamelijke klachten. Op aanraden van een vriendin kwam ik uiteindelijk bij Erick terecht.’’

 • Acupunctuur bij kanker - Praktijk Erick Deventer 1

Focus op ziekte én gezondheid

Bij het bestrijden van kanker is het doel om zo veel mogelijk kankercellen te beschadigen en te doden. Dit heeft een zware impact op je lichaam en dus ook op de gezonde cellen. De focus ligt tijdens de reguliere behandeling voornamelijk bij de ziekte kanker. Maar is er ook genoeg focus en aandacht voor jou als mens en voor je gezondheid? Want als je lichaam meer verzwakt, wordt je ook gevoeliger voor bijwerkingen. En het is ook bekend dat je mentale en emotionele toestand veel invloed heeft op je gezondheid.

Balans bij kanker

Door acupunctuurbehandelingen toe te voegen aan je reguliere behandeltraject zorg je voor een goede balans. Acupunctuur bij kanker kan het ziekteproces op een positieve manier beïnvloeden. Je ondersteunt het herstelproces van het lichaam tijdens de reguliere behandeling van kanker op een natuurlijke manier. En kunt de bijwerkingen aanzienlijk verminderen en in sommige gevallen zelfs voorkomen.

Ester, 45 jaar

“Na 2 operaties, 6 chemokuren, 15 bestralingen en heftige fysieke en mentale reacties
op hormooninjecties kwam ik – uit balans en oververmoeid – bij Erick terecht.
De spanning en pijn in m’n lijf werden minder en ik kreeg beetje bij beetje meer energie.
Daarna begon ik me ook mentaal beter te voelen. De storm aan gedachten gingen
langzaam liggen en steeds vaker had ik een goede nachtrust.
Erick is kundig, empathisch, vriendelijk en neemt de tijd voor je.
Ik heb in drie maanden meer bij hem bereikt dan in het jaar
ervoor in de reguliere gezondheidszorg.”

Veel voorkomende bijwerkingen die met acupunctuur goed behandeld kunnen worden zijn:

 • misselijkheid en braken
 • pijn en (poly)neuropathie
 • diarree
 • obstipatie
 • vermoeidheid
 • bloedarmoede (anemie)
 • verminderde weerstand (leukopenie)
 • reuk- en smaakveranderingen
 • slikproblemen
 • hand en voetsyndroom
 • hormonale klachten
 • menstruatiestoornissen
 • slaapproblemen
 • angst- en stressklachten

Zorg voor jezelf

De reguliere behandeling van kanker heeft veel impact op jou en je lichaam en kan voor verschillende bijwerkingen zorgen. Het is daarom belangrijk om je tijdens en na deze behandelingen lichamelijk en mentaal zo krachtig mogelijk te voelen. Een goede nachtrust, ontspanning, een goed energieniveau en een stabiele mentale focus kunnen het zware traject aanzienlijk verlichten en zijn een waardevolle investering.

Ariëlle, 46 jaar

“Ik was zo verschrikkelijk moe. Dat was echt niet normaal. En daarnaast waren mijn darmen
helemaal ontregeld. Moest soms 20 x per dag naar het toilet en dan weer dagen niet.
Uiteindelijk heb je wel het gevoel dat je in een soort isolement terecht komt.
Op een gegeven moment wil je ook geen dingen meer afspreken met mensen, omdat je
dan alleen maar bang bent dat je dan weer moet afzeggen. Dat heb je voor mij met de
behandelingen weer helemaal op de rit gekregen.

En dan had ik ook nog dat opgejaagde gevoel in mijn lijf. Voortdurend warm en zweten.
Ja, ik durfde op een gegeven moment zelfs niet meer te gaan slapen, omdat ik
nachtmerries had.

Ik bleek burn-out/depressie achtige klachten te hebben. Maar na twee
acupunctuurbehandelingen had ik minder of geen hartkloppingen meer en was ik
minder paniekerig. Ik denk wel eens, had ik dit maar eerder geweten, want
het had mij wel een hoop ellende kunnen besparen.’’

Afspraak maken

Wil je samen met mij aan de slag om te zorgen dat je minder last hebt van bijwerkingen? Dat je meer invloed krijgt om de omstandigheden tijdens je reguliere behandeling? Of heb je nog een aantal vragen over jouw situatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op. Of kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen.

Plan een afspraak