Veel gestelde vragen

Hier vind je de veel gestelde vragen. Heb je een vraag en staat het antwoord er niet tussen, neem dan contact met me op.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is één van de medische therapieën die deel uit maakt van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Tijdens een acupunctuur behandeling worden zeer dunne naalden (minder dan 0,25mm) op specifieke plaatsen op het lichaam (acupunctuurpunten) ingebracht. De steriele naalden zijn van roestvrij staal en worden eenmalig gebruikt.

Welke rol kan acupunctuur spelen bij mijn ziekte, m.b.t. herstel of situatie beïnvloeden?

Acupunctuur wordt in China al duizenden jaren gebruikt en is veilig en effectief gebleken. Als je in China een ziekenhuis of gezondheidscentrum bezoekt, kun je zien dat acupunctuur en andere TCG-therapieën professioneel worden toegepast in combinatie met moderne (Westerse) geneeskunde.

Zo kan bijvoorbeeld tijdens een operatie de pijnbestrijding/narcose volledig geregeld worden met acupunctuur. Het is daarom niet verwonderlijk dat ook in Europa de laatste jaren steeds vaker reguliere behandelingen gecombineerd worden met acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeswijze.

Hoe weet ik nu of acupunctuur bij mij werkt? Of moet ik er in geloven?

Meten is weten! Daarom maak ik in mijn praktijk gebruik van de AcuGraph®. Met dit systeem is het mogelijk om je meridiaan systeem te meten. De meting geeft belangrijke aanvullende informatie over je gezondheid. Maar ook over de balans en de status van je meridiaan systemen.

Kun je met acupunctuur nou ook kanker behandelen?

Het is niet mogelijk om met acupunctuur kanker te behandelen of genezen. De acupunctuurbehandeling zijn gericht op het verminderen van bijwerkingen en de omstandigheden tijdens een regulier behandeltraject zo gunstig mogelijk houden. Dit kan bijvoorbeeld door stress te verminderen en een goede slaap te bevorderen.

Wat kan acupunctuur doen om minder medicatie te kunnen gebruiken?

Acupunctuur is geen vervanging voor een reguliere behandeling van een arts. Maar kan wel een belangrijke rol spelen tijdens een reguliere behandeling. Hierdoor is het soms mogelijk dat je geen extra medicatie hoeft te gebruiken om bijwerkingen te verminderen. Acupunctuur kan in sommige gevallen net zo effectief zijn als medicatie. Maar heeft als voordeel dat er geen bijwerkingen kunnen optreden. Het stoppen van medicatie gaat altijd in overleg met de arts.

Is het de moeite waard om met acupunctuur aan de slag te gaan terwijl mijn levensverwachting wellicht kort is?

Het kan zeker de moeite waard zijn om acupunctuur te gebruiken om de kwaliteit van leven zo gunstig mogelijk te houden. Vooral doordat acupunctuur een rol kan spelen bij pijnbestrijding, stressvermindering, goede slaapkwaliteit, eetlust en energieniveau.

Hoe lang duurt een consult?

Een acupunctuurbehandeling duurt ongeveer 60 minuten. Dit is inclusief de meting met de AcuGraph®.

Kan ik mijn kleding aanhouden tijdens de behandeling?

In de meeste gevallen is het mogelijk om je kleding aan te houden tijdens de behandeling. De acupunctuurpunten die gebruikt worden bevinden zich vaak op de onderbenen, onderarmen, buik en het hoofd. Dus het is meestal voldoende om alleen sokken en schoenen uit te doen.

Is de praktijk schoon en hygiënisch?

De praktijk wordt dagelijks schoongemaakt. De behandelbanken worden na elke behandeling ook grondig gereinigd.

Hoe weet je of je bij een goede acupuncturist bent?

Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten. Het is belangrijk dat een acupuncturist is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Ik ben zelf aangesloten bij NVTCG Zhong. Dit betekend dat ik aan alle richtlijnen voldoe die belangrijk zijn om mijn beroep goed uit te oefenen. Verder worden alle bijscholingen die ik volg geregistreerd. Hierdoor wordt ook de vakinhoudelijke kwaliteit gewaarborgd. Doordat ik aan alle richtlijnen voldoe, worden de behandelingen vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Daarnaast ben ik geregistreerd bij het KAB koepel. Je komt als behandelaar in dit register als je voldoet aan de door de overheid gestelde eisen voor zorgaanbieders (Wkkgz). Daarbij moet je ook in het bezit zijn van een geldige VOG en een erkend diploma Medische en/of Psychosociale basiskennis.

Mocht je een vraag hebben die je niet terugvindt bij de veel gestelde vragen, neem dan contact met me op via het contactformulier.